Pop-up museum in de Hoornse binnenstad
Foto: Dime Spijkerman

Na een aantal zeer succesvolle jaren op de Roode Steen, naast het Westfries Museum, is Pop-up museum Expoost sinds begin 2022 neergestreken in een van de oudste monumenten van Hoorn: de Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. Onderdeel van het Statenpoortcomplex. Maar liefst drie etages staan hier tot onze beschikking (Helaas geen lift).
Het is een geweldige plek om mooie exposities te tonen, maar ook een prachtige  ontmoetingsplek om het publiek kennis te laten maken met een opzienbarend gebouw in het hart van de stad. U bent van harte welkom! En natuurlijk als altijd: Gratis entree.

Expoost is geopend WO – ZO 13 – 17 uur.
Contact opnemen met de organisatie kan via: info@expoost.nl

Huidige expositie

elsbeth cochius lino reed 90 x 60 cm 2021 kaart

Grafiek / Arte Grafica (2 juni – 2 juli)

Grafiek van Grafiekgroep Bergen en Italiaanse grafisch kunstenaars

Over grafiek is veel te vertellen. Bekende vormen van grafiek zijn etsen, houtdrukken, linosnedes en litho’s en er zijn ook minder bekende vormen. Soms zijn er discussies over wanneer je iets wel of niet grafiek noemt. Moet grafiek altijd werk in oplage zijn of is een unieke afdruk ook grafiek? Is een digitale print of een gomdruk grafiek?

Elsbeth Cochius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Cees Smit, José van Tubergen en Eric van der Wal zijn de tien kunstenaars die samen Grafiekgroep Bergen vormen.
In GRAFIEK / ARTE GRAFICA tonen zij diverse vormen van grafiek, op de eerste verdieping van de Ceciliakapel.
Op de begane grond is zowel van Grafiekgroep Bergen als van Italiaanse kunstenaars werk te zien, evenals catalogi van eerdere tentoonstellingen en kunstenaarsboeken.
Op de zolderverdieping toont stichting Grafein werk van een twintigtal Italiaanse grafisch kunstenaars, onder wie Marcello Fraietta, Raffaele Iommi, Giulia Carluccio, Toni Pecoraro, Daria Tasca, Manuela Simoncelli en Roberto Gianinetti.
Het werk van de Italiaanse kunstenaars komt uit de collectie van Stichting Grafein en is vorig jaar getoond in de Amstelkerk in Amsterdam, Kunstliefde in Utrecht en in Villa Caldogno in Italië. Voor wie het werk nog niet heeft gezien is dit een unieke gelegenheid om deze werken te bekijken.

Verwacht

Textiel in beeld (7 juli – 27 augustus)

Laat je verrassen en verwonderen door grensverleggend werk, dat inspireert en de verbeelding prikkelt. Waarin gespeeld wordt met materialen als textiel, hout, papier of ijzer. Waar bewogen verhalen verteld worden in kleuren, vormen en textuur. Negen kunstenaars exposeren hun werk op drie verschillende verdiepingen.
De deelnemende kunstenaars zijn: Monique Aubertijn, Anna van Bohemen, Anneke Copier, Noëlle van der Hagen, Helma van Kleinwee, Gea Korpel-Beskers, Marijke Leertouwer, Claudio Varone en Hetty de With.

Hoornse Editie#2 (1 september – 8 oktober)

Slag op de Zuiderzee (13 oktober – 3 december)

Eerdere exposities

JIP VAN DEN TOORN klein

Inktspot!

22 april - 28 mei
Vanaf zaterdag 22 april presenteert Expoost de tentoonstelling INKTSPOT! De beste politieke tekeningen van 2022.
Ieder jaar wordt de Inktspotprijs toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar een kleine honderd inzendingen. U ziet ingezonden prenten met kritische perspectieven op veel wat er in het afgelopen jaar het nieuws passeerde. Winnaar van de inktspotprijs 2022 is Jip van den Toorn met de tekening ‘Milieubewust’.
Elena Mir Fakhraei,گیشا، خیابان ۲۱

Even Stilte

11 maart t/m 16 april

Een internationale groep studenten en docenten van de Berlijnse Weißensee kunstacademie presenteert de internationale fotografie- en filmexpositie Even Stilte, als onderdeel van de ‘Europese Maand van de Fotografie’ (EMOP). Ze vullen de eeuwenoude Ceciliakapel met verrassende fotografie- en media-installaties.

Expositie van 11 maart t/m 16 april

schilderij allen2

Kunst op Zolder

4 februari - 5 maart

De Hoornse kunstenaarsgroep KoZ (Kunst op Zolder) bestaat 50 jaar en maar liefst 24 leden van deze groep hebben een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samengesteld.

Coob Zeemanpersweb

DE ZEE IN BEELD

8 oktober - 27 november (ook zondag 9 oktober open en koopzondagen)

Expoost haakt aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee en heeft de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders gevraagd om te komen exposeren. Zee en schepen hebben sinds de vroegst bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre.

compilatieklein

Hoornse Editie #1

3 september - 1 oktober (ook zondag 4 september open!)

 

Een eigen selectie van Expoost van verschillende Hoornse kunstenaars. Er is werk te zien van Ruud Spil, Jorg de Vos, René van Leeuwen, Arno van de Pol, Randi Vettewinkel, Helma van Kleinwee, Jaap Stiemer, Tinus D. en Jeroen van de Brug. Verder kunt u natuurlijk genieten van de fraaie kloostertuin met beelden.

Eddy van Wessel site

Focus op Oekraïne

9 juli t/m 28 augustus

Focus op Oekraïne: Hoe fotografen de oorlog verslaan

Van 9 juli tot en met 28 augustus presenteert Expoost een fototentoonstelling over Oekraïne.
De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Kenneth Stamp en Roos Schouw, uitgever en hoofdredacteur van het fototijdschrift Focus.

Met deze tentoonstelling willen de curatoren ervoor zorgen dat er aandacht blijft voor de oorlog in Oekraïne. Zij willen de consequenties ervan voor de bevolking benadrukken, maar ook voor de jonge Russische soldaten, die amper weten waar ze naartoe gestuurd worden. Voor de uiteengerukte families, die huis en haard achter moeten laten om een veilige plek te vinden. De geschiedenis blijft zich herhalen, dus het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. Zij willen de fotografen, die hun leven soms riskeren om ons te laten zien waar we zelf niet naartoe kunnen en willen, een podium geven en de verhalen laten zien die zij vertellen.

Werken van de volgende fotografen zullen te zien zijn: Eddy van Wessel (Nederland), Ilvy Njiokiktjien (Nederland), Joris van Gennip (Nederland), Alexander Chekmenev (Oekraïne), Sasha Maslov (Oekraïne), Alina Smutko (Oekraïne), Eugenia Melnik (Oekraïne).