Hoornse Editie #1

3 september - 1 oktober (ook zondag 4 september open!)

De eigen selectie van Expoost

In het Cultuurweekend Hoorn, begin september, start in Expoost een nieuwe expositie. Na de succesvolle en indrukwekkende expositie over de oorlog in Oekraïne dit keer een wat luchtiger aanpak, waarbij de bron dichter bij huis werd gezocht. Expoost nodigde onder de titel ‘Hoornse Editie #1’ een aantal Hoornse kunstenaars uit die zonder restricties hun werk kunnen tonen aan het publiek. Deze opzet levert een tentoonstelling met een bonte diversiteit aan werken, technieken, afmetingen en stijlen op. De kunstenaarsselectie van dit jaar bestaat uit Ruud Spil, Randi Vettewinkel, Jorg de Vos, Arno van de Pol, Botox, Jaap Stiemer (schilderijen) en Jeroen van de Brug (glaskunst), Tinus D. (Mechanical Artist) en Helma van Kleinwee (textielkunst).

BOTOX
Beeldend kunstenaar BOTOX is grondlegger van de kunststroming ‘Urban Desert Art’. Vanuit archaïsche kunst en cultuur filosofieën en tradities, het moderne ‘City Life’ leven opnieuw vormgeven en proberen te duiden. BOTOX ziet zichzelf het liefst als een soort sjamaan, die met een rugtas vol oude verhalen en andere rommel probeert te overleven in onze moderne tijd, waarin alles door elkaar krioelt en niets meer zeker lijkt. “Your Life Purpose is Your North Star in the Dark Night as You Navigate Your Canoe”. BOTOX exposeert in Expoost nieuw werk. ‘As stated by Mick Jagger on TikTok’ is een triptiek (drieluik) waarmee de kunstenaar verslag doet van de stand der zaken.

Jeroen van de Brug
Jeroen heeft aan de Rietveld Academie o.a. sieraad ontwerpen gestudeerd en daarna in Schoonhoven de juweliersopleiding afgerond. Hij is daarmee o.a. goudsmid en edelsteenkundige. Jaren geleden kwam Jeroen in contact met de glaskunst. Hij bezocht en liet zich uitvoerig voorlichten door diverse meester-glasblazers. Jeroen is regelmatig te vinden in de Tsjechische Republiek (Bohemen) waar hij ateliers bezoekt en werkt met verschillende kunstenaars en vaklieden. Na het volgen van vele workshops glasblazen is Jeroen jaren geleden vol enthousiasme gaan ontwerpen. Zijn werk maakt permanent deel uit van de collectie van verschillende galeries. De laatste jaren heeft hij daarnaast o.a. enkele malen geëxposeerd op Kasteel Cannenburch in Vaassen (NL). Dutch Luxury Design heeft het werk van Jeroen opgenomen in de collectie en exposeerde het inmiddels o.a. in Dubai, Malmo en Marbella.

Helma van Kleinwee
Helma is een beeldend kunstenaar die zoekend haar weg probeert te vinden in het textiellandschap. Ze houdt van experimenteren en nieuwe dingen ontdekken, met technieken als breien, haken, weven, naaien of werken met papierklei en/of hout in combinatie met textiel of werken met uitwasbaar vlies waarmee de mogelijkheden oneindig zijn. Zo maakt ze ook schilderijen waarin vaak textiel is verwerkt. Het is een spannend proces dat nooit ophoudt. Het gezegde ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ blijft dwalen in haar gedachten.


Arno van de Pol

Arno van de Pol (1959) verwerkt zijn kijk op de wereld met zijn grenzeloos creatieve gedachtegang. Achter zijn werkelijkheid dringt de confronterende schoonheid en kwetsbaarheid zich aan de kijker op. Soms subtiel, soms ‘in your face’. Van de blik van de bijna naakte gesluierde vrouw tot de deprimerende galerij van de Purmerendse flats waartussen hij opgroeide.
Arno van de Pol wordt geïnspireerd door tijdgenoten als Daniël Richter en Neo Rauch, maar ook door schilders als Basquiat en Salle. En natuurlijk door zijn werk in de psychiatrie waar de werkelijkheid weer andere gedaanten aanneemt. Analyseren van zijn werk laat hij echter liever over aan de kijker die zijn eigen interpretatie daarop kan loslaten. Zoals Arno van de Pol graag zijn werkelijkheid vastlegt en direct weer loslaat.

Ruud Spil
Beeldend kunstenaar Ruud Spil zoekt deze zomer zijn onderwerp in de dynamiek van de stad. Onder de titel ‘Mensen maken de stad’ schildert hij winkelstraten, stegen en poortjes in Hoorn, de stad waar hij een atelier heeft. Uitgerust met schildersezel en verfkist schildert hij en plein-air en legt zo het huidige Hoornse straatbeeld vast. Zo ontstaat ter plekke het kunstwerk, maakt Spil verbinding met het publiek en laat hij ze als het ware door zijn ogen kijken.

Jaap Stiemer
Jaap Stiemer is op veel creatieve gebieden actief: schrijven, tekenen, schilderen, theater en muziek. Schrijven gebeurt vooral in zijn werk als journalist, tekenen in de vorm van illustraties en cartoons en schilderen in zijn atelier in Hoorn. In het werk verdwijnen de mensen inmiddels soms ook geheel en blijft alleen het landschap over: vaak grote abstracten waarin vorm, kleur, diepte en balans vier elementen zijn waarnaar de kunstenaar altijd op zoek is. Veel doeken van Stiemer zijn vaak gedeeltelijk realistisch en gedeeltelijk spontaan in vorm en kleur. De serie ‘Nieuwe Mensen’ die hij maakte werd in heel Nederland geëxposeerd en was ook op twee plekken in Berlijn te zien. Inmiddels werkt Stiemer aan een grote serie realistische portretten. Stiemer is op het gebied van tekenen en schilderen autodidact.

Tinus D.
Tinus D. (Hoorn 1969) is al 20 jaar werkzaam als kunstenaar in binnen-  en buitenland. Hij is tevens de eigenaar van de Freaky Steel Art Gallery in Hoorn. Tinus D. is autodidact en vanuit zijn eerste expositie Trash & Treasure geheten in 1997 heeft hij onafgebroken gewerkt aan een eigen stijl. Hij is zeer betrokken bij natuur en milieu en daarin ligt de reden dat hij van spullen en materiaal dat is weggegooid of is afgedankt zijn kunst is gaan maken en dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo doet. Naast het creëren van sculpturen en installaties ontwerpt hij ook diverse mode-accessoires zoals spectaculaire kronen, zonnebrillen van onder andere meccano en diverse designer handtasjes met led verlichting. Hiermee heeft hij prijzen gewonnen onder andere tijdens het filmfestival in Cannes in 2010, 2011 en 2012. Ook komen de vrouwelijke vormen op allerlei manieren terug in zijn werk, bijvoorbeeld de bekende ritsenvrouwen in verschillende kleuren en poses en de metalen body’s. Daarnaast maken de engelenvleugels een belangrijk deel uit van zijn werk. Ze worden gemaakt van metaal, kunststof, glas en licht. Tinus vindt steeds een nieuwe manier om met verschillende technieken een volmaakt geheel te bereiken.

Randi Vettewinkel
‘Landschap achter de dijken’
Uitzichten die aan ons voorbij trekken wanneer we vanuit de auto of trein naar buiten kijken. Het werk van Randi Vettewinkel toont een landschap in diffuse tonaliteit. Haast mijmerend lijken ze in onze herinnering te vervagen. Herkenbaar voor iedereen die op een willekeurige dag door het Noord-Hollandse landschap heeft gereisd, zien we platte vertes waar de contouren van bomen en boerderijen als stille getuigen opdoemen.
Randi Vettewinkel woont en werkt in Hoorn. www.randi-vettewinkel.nl

Jorg de Vos
Jorg de Vos (1976) woont en werkt in hartje Hoorn en wisselt het schilderen van kunst af met het tekenen van stripverhalen. Hij houdt atelier in de st. Jozefschool op het Achterom. Van 2006 tot en met 2016 heeft hij gewerkt aan de stripserie Storm en na een pauze van vijf jaar uit het stripvak tekent en schrijft hij momenteel korte verhalen voor het Franse cultmagazine ‘Metal Hurlant’ en staat in de startblokken voor de productie van een nieuw Stormverhaal. In 2017/2018 hield Jorg zich voornamelijk bezig met kunstschilderen en was actief als visualiser in de marketingbranche, waarin de opdrachten vooral gericht waren op de ontwikkeling van IT evenementen in binnen en buitenland.