Eerdere exposities

INKTSPOT!

5 juni t/m 11 juli 2021

De beste 100 politieke tekeningen van 2020

Eindelijk mag ook pop-up museum Expoost weer open! Vanaf zaterdag 5 juni bent u welkom om te genieten van de geweldige expositie ‘Inktspot’, met de beste 100 politieke tekeningen van 2020. Verwacht grappige, verrassende en ook bijzonder mooie tekeningen. En loop daarna ook door de geweldige beeldentuin achter het pand met werk van vele kunstenaars.
De toegang is natuurlijk zoals altijd gratis.

Ieder jaar wordt de inktspotprijs uitgereikt. De prijs voor de beste, meest rake, bijtende, verrassende, ergerniswekkende en meestal ook bijzonder mooie politieke tekening die ons als het even kan ook nog een relativerende spiegel voorhoudt. Goede spotprenten gaan de mening voorbij en laten het doordenken over aan de kijker. Op die manier is een prent veel meer dan een illustratie van het nieuws. Het zorgt ervoor dat je zelf kritisch nadenkt over wat er gebeurt in de wereld om je heen. Als geheel geven de tekeningen een overzicht van de kwesties die iedereen het afgelopen jaar bezighielden.

Saskia de Bodt (voorzitter jury Inktspotprijs): “Het noodlot van de politieke tekenaar is dat hij, gedreven door de actualiteit, vrijwel altijd met gestrekt been in een kwestie stapt. Reflectie gaat razendsnel in een cartoonistenhoofd, terwijl de handen van de tekenaar al bezig zijn de boodschap in een zo helder en krachtig mogelijke vorm te stoppen. Hij of zij denkt al tekenend. Dat die boodschap niet altijd een stevig standpunt hoeft te zijn, maar ook twijfel en relativiteit kan tonen, dat is het leuke.
Maar afgelopen jaar hadden ze het wel heel moeilijk, onze tekenaars, want het was natuurlijk een bizarre periode, corona raakte iedereen, óók in zijn persoonlijke habitat. In de 108 tekeningen die werden ingezonden voor de Inktspotprijs, zie je een duidelijke cesuur: vóór 12 maart 2020 en erna. Het was – en is – heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd. Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind.
De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem.
Het knappe van de winnende prent, Alles wordt weer normaal, van Len Munnik (“’Elke dag een grap, ik teken ervoor”) is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt.”

Beeldentuin
Via de zalen van Expoost komt u aansluitend in de mooie stille beeldentuin. Deze tuin, in het hartje van de stad, is een lust voor het oog. De enthousiaste vrijwilligers zorgen er continue voor dat de tuin perfect wordt onderhouden. Er zijn o.a. beelden te zien van de kunstenaars Marina van der Kooi, Juliette van Bavel, Rolf Mulder, Ton Kalle, Dick Simonis, Helena Lambert en Petry Claassens, Hetty Looman en Marion Jebbink.