INKTSPOT!

12 juni t/m 19 juli 2020

De 100 beste politieke cartoons van 2019

Op vrijdag 12 juni wordt in Expoost een splinternieuwe expositie geopend: INKTSPOT! De beste 100 politieke cartoons van 2019 waaronder natuurlijk ook de winnaars van de Inktspotprijs 2019. De opening is vanwege de Corona-maatregelen alleen voor genodigden, de expositie is te zien van zaterdag 13 juni t/m zondag 19 juli, entree is gratis.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Politiek tekenaars kunnen hun beste tekeningen inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar kiest.

De Inktspotprijs 2019 werd gewonnen door Gorilla, met de tekening ‘De tralies van Trump’. De winnende prent verscheen in De Groene Amsterdammer. Het is de eerste maal dat Gorilla, een collectief van vijf tekenaars die om beurten een tekening maken, de Inktspotprijs wint. Deze winnende spotprent werd gemaakt door Gorilla Herman van Bostelen. Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking in Nieuwspoort – Den Haag voorgedragen door juryvoorzitter Sheila Sitalsing:

“De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. In kooien, schreven kranten. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, zei de kunstenaar in ons midden [Harald Vlugt], een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, werd er ook gezegd. Elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening – in die zin werden we op onze wensen bediend – , een tekening met heel subtiele details ook: zie de subtiele kleurverschillen”.

De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar naast opiniemaker Sheila Sitalsing uit beeldend kunstenaar Harald Vlugt en hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers.

Stichting Pers & Prent zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. De stichting werd in 1980 opgericht met als doel het verzamelen, exposeren, informeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. De Inktspotprijs bestaat al 25 jaar en werd voor het eerst gewonnen door Peter van Straaten.

De expositie INKTSPOT is eerder te zien geweest in de Openbare bibliotheek van Amsterdam en Den Haag.